Tablični računalniki

Tablični računalniki

V kategoriji ni izdelkov.

TABLIČNI RAČUNALNIK

Vsak, ki je kdaj preizkusil zmogljiv tablični računalnik oziroma tablico, ve, da gre za zelo uporabno napravo. Marsikomu lahko celo nadomesti osebni računalnik oziroma prenosnik, sploh, če se ga uporablja skupaj z dodatno tipkovnico. Po drugi strani pa je tablični računalnik tudi zelo lahek in enostaven za prenašanje in upora...

TABLIČNI RAČUNALNIK

Vsak, ki je kdaj preizkusil zmogljiv tablični računalnik oziroma tablico, ve, da gre za zelo uporabno napravo. Marsikomu lahko celo nadomesti osebni računalnik oziroma prenosnik, sploh, če se ga uporablja skupaj z dodatno tipkovnico. Po drugi strani pa je tablični računalnik tudi zelo lahek in enostaven za prenašanje in uporabo takrat, ko ne sedimo za mizo. Podoben je pametnemu telefonu, le da ima veliko večji zaslon in s tem še večjo uporabnost. Zato tablični računalnik za veliko večino ljudi predstavlja predvsem odličen pripomoček, ki se ga lahko uporablja za brskanje po spletu, branje pdf-jev, različnih dokumentov, novic in e-knjig, pa tudi za pregledovanje fotografij, poslušanje glasbe preko slušalk ali zunanjega bluetooth zvočnika, komuniciranje po družbenih omrežjih, igranje računalniških igric in še za marsikaj drugega.

 

 

Enostavna uporaba in velik zaslon na dotik

Tablični računalnik je zelo primeren za vse, ki imajo radi enostavne rešitve. Zaradi preprostosti načina uporabe in kompaktnosti je zelo primeren tudi za otroke, predvsem pa za starejše, ki se šele spoznavajo s svetom računalništva. Tudi starejši se bodo namreč zelo hitro in brez težav naučili njegove uporabe, tablični računalnik pa bo tako kmalu postal njihov najljubši prijatelj, brez katerega si ne bodo znali več predstavljati življenja. Gre namreč za pripomoček, ki se ga da uporabljati na sto in en način. Otroci tablični računalnik tako zelo radi izkoristijo za igranje računalniških igric, starejši pa v druge namene. Nanj se namreč lahko naloži vsemogoče aplikacije ter ga tako popolnoma prilagodi svojim željam in potrebam. Njegova glavna prednost pa je vsekakor ta, da je cenejši od prenosnika in da ima večji in bolj pregleden zaslon od pametnega telefona.

Starejšim je še posebej všeč, da tablični računalnik omogoča tudi možnost povečanja črk, ki poskrbi za to, da spet brez očal lahko berejo novice, časopise in knjige v elektronski različici. Velik zaslon je tako zanje bistvenega pomena, medtem ko bo tisti, ki tablični računalnik velikokrat vzame s seboj na pot, verjetno izbral malce manjše dimenzije zaslona. Hkrati pa bo verjetno kmalu začel razmišljati še o nakupu dodatne tipkovnice, ki ga spremeni v skorajda pravi prenosnik. Z dodano tipkovnico lahko si lahko znatno olajšate ne le pisanje, ampak tudi kakršno koli drugo vnašanje besedila oziroma spletno komunikacijo.

 

Lahko tablični računalnik nadomesti prenosnik?

Tablični računalnik je postal priljubljen predvsem zaradi svoje lahkosti in priročnih dimenzij in kompaktne oblike. Hkrati pa uporabnike navdušuje tudi zaradi ugodne cene na eni ter velike funkcionalnosti in zmogljivosti na drugi strani. Na njem namreč lahko počnemo skoraj vse, kar bi sicer počeli na prenosnem ali namiznem računalniku. Če tega uporabljate predvsem za brskanje po spletu, komunikacijo po elektronski pošti in družbenih omrežjih ter druga enostavna opravila, potem je zagotovo prava izbira za vas. Prav tako pa je prava izbira za vse, ki se jim zdi prenosnik nepraktičen za prenašanje naokrog, zato je idealen za ljudi, ki veliko potujete, se vsak dan vozite v službo z avtobusom ali vlakom in podobno. 

Na voljo so tudi nekateri hibridni modeli, pri katerih sta združena tablični in prenosni računalnik v enem modelu. Seveda pa je pri izbiri modela pomembno predvsem to, zakaj tablico sploh nameravate uporabljati. V primerjavi s prenosnikom je tablični računalnik ne le manjši in lažji, temveč omogoča tudi daljšo uporabo brez potrebe po polnjenju. Baterije se namreč pri večini prenosnikov izpraznijo veliko hitreje kot pri tablicah, kar je še en razlog več, da je tablični računalnik odličen sopotnik na potovanju ali poti. Tako vam ne bo treba skrbeti, da bi se vam prehitro izpraznila baterija ali da je ne bi imeli kje napolniti.

Po drugi strani pa je prenosnik precej bolj zmogljiv in omogoča še več različnih možnosti uporabe, zato ga je pri resnem delu težko nadomestiti s tablico. Tistim, ki slednjo uporabljajo bolj za zabavo kot za delo oziroma za bolj enostavna opravila, lahko tablica zagotovo popolnoma nadomesti prenosnik, večina uporabnikov pa ugotovi, da se splača imeti kar oba, saj tako lahko najbolje izkoristimo vse njune prednosti.

 

Na kaj paziti pri nakupu?

Poleg vrste operacijskega sistema, dimenzij in teže je pri nakupu treba biti pozoren še na vrsto in zmogljivost procesorja ter druge tehnične lastnosti, ki jih ima določen tablični računalnik. Delovni pomnilnik oziroma RAM mora biti čim večji, saj tako ne bomo imeli težav s počasnostjo delovanja ali nalaganja spletnih strani, fotografij, videoposnetkov itd. Prav tako je pomemben prostor za shranjevanje datotek, ki ga običajno lahko razširimo s spominsko kartico. Seveda pa je pomemben podatek tudi ta, koliko ur lahko nemoteno in brez polnjenja uporabljamo tablico, na kar vpliva zmogljivost baterije.

Med drugim je pomembno tudi to, ali ima tablica vgrajen ventilator. Slednji namreč preprečuje preveliko segrevanje, do katerega pride predvsem poleti oziroma pri dolgotrajni uporabi ali velikih obremenitvah procesorja. Če nameravate vaš tablični računalnik uporabljati za bolj zahtevna opravila, se vam splača kupiti takšnega z ventilatorjem. Ta mora biti čim tišji, da vas njegovo delovanje ne bo motilo. Predvsem pa je treba pri nakupu paziti na to, da tablični računalnik kupite pri zaupanja vrednem trgovcu, pri katerem lahko uveljavljate tudi garancijo!

Manj
Več
Accept

piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. S uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.